
تقسیمبندی خرید ناگهانی
خرید ناگهانی تحت تأثیر عوامل گستردهای از قبیل عوامل اقتصادی، شخصیتی، زمان و حتی عوامل فرهنگی است. اِسترن به سال 1962 چهار نوع خرید ناگهانی از هم متمایز میسازد:
خرید ناگهانی محض[1]– این نوع خرید برای افراد کمی اتفاق میافتد، مخصوصاً به این دلیل که اکثر خانمهای خانهدار تمایل به پسانداز و برنامهریزی قبلی برای انجام خریدهای خود هستند و این ویژگی خانمهای خانهدار، از آنها خریداران کارآیی (اقتصادی) میسازد و باعث از بین بردن خرید ناگهانی و بدونبرنامه میشود.
خرید ناگهانی یادآوریکننده[2]– زمانی اتفاق میافتد که خریدار، یک کالا را در فروشگاه میبیند و به یاد میآورد که مقدار آن قلم کالا در منزل رو به کاهش یا تمام شدن است یا در نتیجه به یاد آوردن تبلیغات خاصی در مورد آن قلم کالا و به یاد آوردن تصمیمی که قبلاً برای خرید آن کالا گرفته بود، اقدام به خرید میکند.
خرید ناگهانی پیشنهادی[3]– این نوع خرید ناگهانی زمانی صورت میگیرد که خریدار برای اولین بار محصولی را میبیند و با وجود اینکه هیچ دانش قبلی در مورد آن محصول ندارد نیازی را برای خرید آن تصور و احساس میکند و فرق این نوع خرید (خرید پیشنهادی) با خرید یادآوریکننده در این است که خریدار در این خرید هیچ دانش قبلی در مورد کالایی که میخرد ندارد و فرق خرید پیشنهادی با خرید ناگهانی محض در این است که اقلام خریداری شده در خرید ناگهانی پیشنهادی میتوانند کاملاً خریدی عقلایی یا کارکردی باشند در حالیکه خریدهای ناگهانی محض در اثر جذابیتهای ظاهری کالا صورت میگیرد.
خرید ناگهانی برنامهریزی شده[4]– اگر چه این نوع خرید ممکن است غیرعادی به نظر رسد اما کاملاً صحیح است و زمانی اتفاق میافتد که خریدار با قصد خرید قبلی وارد فروشگاه میشود. اما این انتظار را نیز دارد که ممکن است خریدهای دیگری انجام دهد که به قیمتهای ویژه بعضی از اقلام، پیشنهادهای خرید کوپنی و امثال آن بستگی دارد. این نوع خرید ناگهانی جزء خریدهایی است که به تازگی گسترش یافته و شاید مهمترین نوع خرید ناگهانی باشد (استرن, 1962).
[1]. Pure Impulse Buying
[2]. Reminder Impulse Buying
[3]. Suggestion Impulse Buying
[4]. Planned Impulse Buying
